torek, 22. februar 2011

Kdo je tu nor?

Živjo!


Vem, da vedno rečem nekaj podobnega ... Toda TA teden je RESNIČNO
do roba razuma
poln
noro dobrih filmov.



Dokaz št. 1

Torek, 22. februar (aka danes) 
Tramvaj Poželenje


Nori možje ...
























... nore ženske ...
























... Strast ...





















... in ljubezen.





































Dokaz št. 2

Sreda, 23. februar
400 udarcev in Papirnati mesec


Otroštvo v Parizu


















VS. 


Otroštvo na Srednjem zahodu ZDA





Dokaz št. 3

Četrtek, 24. februar
Dan Kinopoličana Matevža Jermana
(= 3x Pobesneli Max )


Besni Max



Mirni Matevž




















Dokaz št. 4

Sobota, 26. februar
Povečava


Too
























Cool 




















For 

















School


























Primer zaključen :)

Mimogrede, v tem tednu se obeta novi Kino-integral, v sklopu katerega bodo tokrat predstavljeni kratki filmi francoskega avtorja Jean-Gabriela Periota.

Ampak več o tem naslednjič ... Zdaj se mi že mudi na Tramvaj! ;)

Čau!

četrtek, 17. februar 2011

Filmska branja - predstavitev

Pred dobrima dvema mesecema, ko je Kinopolis še čakal prve prebivalce, da v brezštevilnih množicah strumno prikorakajo v pisarno na Miklošičevi in v pionirsko zanosnem duhu zahtevajo svoje pravice - skupaj s člansko izkaznico - je padla tudi ideja, da bi klasično filmo-gledanje dopolnili in obogatili s filmo-branjem.







Filmska literatura vseh vrst po svetu izhaja prav tako vneto kot filmi sami in tudi domači trg se lahko vsako leto pohvali z vsaj nekaj novimi naslovi. Vsekakor z dovolj velikim številom, da se nam, zainteresiranim bralcem literature takšnega žanra, pocedijo sline. Večkrat pa se zgodi, da potem, ko knjižno bero s ponosom razstavimo na policah svojih študijskih izbic in soban, zgolj pogoltnemo debele sline poželenja, pozornost pa posvetimo nujnejšim zadevam ...


 




 



Prav zaradi tega v okviru Kinopolisa napovedujemo Filmska branja.










 




Filmska branja so se namenila postati popolnoma neformalna in docela neobremenjena druženja posameznic in posameznikov, katerih namen je deliti mnenja, ideje in kakršnekoli drugačne mentalne zapiske glede del filmske literature, ki si jih bomo izbrali za branje.











Delovala bodo kot neke vrste bralni krožek, s tem, da bomo prebrano vsak teden (ali vsakih 14 dni - odvisno od dolžine in zahtevnosti dela) predebatirali ob kavi in podobnih kavarniških stalnicah v bralnem kotičku kavarne Slovenske kinoteke.

K branju pa bo sodil tudi ogled referenčnega filmskega dela. Brez tega ne gre ;)


Premierna Filmska branja se bodo zgodila naslednji mesec, 
in sicer 
17. marca ob 17. uri

ko si bomo najprej ogledali film Državljan Kane (Citizen Kane, Orson Welles, 1939).

 

Orsonovega Državljana Kanea najbrž potrebno posebej predstavljati, a ne? 

Zato pa lahko nekaj več povemo o zadevi, ki jo bomo brali. 


Gre za zloglasni, legendarni esej z naslovom "Raising Kane", ki je bil leta 1972 prvič objavljen na straneh revije The New Yorker in kmalu zanetil eno najbolj živahnih ter zanimivih filmskih polemik tistega časa, predvsem med filmskimi kritiki. Avtorica eseja je bila Pauline Kael, eno najbolj znanih in vplivnih imen ameriške filmske kritike. Stanovske kolege je v eseju razburila z dokazovanjem, da Orsonu Wellesu ne bi smeli pripisovati levjega deleža pri avtorstvu prvenca - to pa je bilo naravnost blasfemično glede na status in ugled, ki ga je Welles užival pri filmskih kritikih, publicistih in v ameriški filmski industriji (četudi ga je slednja po škandalu "Rosebud" praktično izobčila). 
Že sam odziv na esej je torej zgodba zase, zato bomo v branje vključili tudi kakšno dodatno literaturo in ugotavljali, kakšen vpliv je imelo vse to dogajanje na filmsko kritiko takrat in kako se le-ta kaže še danes. 


Vsi radovedni ste torej vabljeni na prvo srečanje Filmskih branj, na katera se od danes naprej tudi že prijavite.
To storite tako, da:
pošljete svoje ime na email naslov bojana.bregar@kinoteka.si
ali 
se oglasite v pisarni Programskega oddelka in tam pustite svoje ime in kontakt. 

Prijave sprejemamo do 16. marca, potrebne pa so, da se lahko brezplačno udeležite ogleda filma.


In še vprašanje za konec:  

Katere filmske knjige čakajo na vas, da se jim posvetite? :)

  

  Lep pozdrav!

                               

petek, 11. februar 2011

Goodbye, Pussycat!

Še eno slovo ... 

Tako potiho je odšla, pa takšna ženska! :)




























Tura Satana, usodno lepa in maščevalna puščavska lisička iz kultnega "sexploitation" akcionerja Faster Pussycat ... Kill! Kill! Russa Meyerja, je umrla 5. februarja, medtem ko smo še vedno brali o slovesu Schneiderjeve.Očitno to ne bo dobro leto za močne, neustrašne ženske ...





















Nekaj več na:

NYT

Intervju

sreda, 9. februar 2011

Nekaj kratkih ...

Oj, kako ste? Kam vas je zaneslo na praznični dan?

Jaz sem svojega pričela s sprehodom po zgodovini jugoslovanskega amaterskega/eksperimentalnega filma, ki se daje na ogled v Moderni galeriji. Čeprav sta me na dotični dogodek zvabila predvsem prost vstop in obet enkratnega strokovnega vodstva po razstavi, bi se zdaj, ko vem, kako stvar izgleda, zagotovo spravila zbirko pogledat  tudi, če bi morala dejansko plačati za svojo kulturniško izkušnjo :)

Še najbolj zanimivi filmi (po zelo subjektivnih kriterijih moje malenkosti):
  • "Mali oglasi", režiser Ivica Matić;
  • "Plastični Jezus", režiser Lazar Stojanović;
  •  Svojevrstna voajeristična "plažna reportaža", katere avtor mi je pobegnil iz spomina (gre pa za edine filme, ki jih predvajajo v spodnjem nadstropju galerije, zato jih praktično morete zgrešiti ).

*********************

Tudi v Kinoteki bo ta teden še precej pestro.
Ravnokar si je precejšnja množica gledalcev prišla ogledat Zadnji tango v Parizu, se morda poklonit spominu na Mario Schneider v vsej njeni mladostni lepoti ali samo pogledat tisti zloglasni prizor, ki vključuje določeni mlečni proizvod.

Jutri bo dan za dokumentarec in za špansko državljansko vojno - s filmi Neukročena Španija (Unbandiges Spanien), Španska zemlja (The Spanish Earth) ter Dežela in svoboda (Land and Freedom).

Petek bo dan za Nostalgijo (Nostalghia), ki je nedvomno eden najlepših filmov Tarkovskega, za mnoge pa sploh najlepši film v zgodovini gibajočih se slik.


Preostanek vikenda pa boste lahko žarkom skoraj-že-pomladnega sonca pobegnili s tremi črnimi filmi, najprej z Lauro (O.Preminger), še v petek, v soboto pa z Bogartom v Malteškem sokolu (The Maltese Falcon, J. Huston) in Globokem spanju (The Big Sleep, H. Hawks).


Toliko o filmskem dogajanju tega tedna.

Še ena skromna, a vesela novička - v bralni kavarniški kotiček je končno prispel prvi izvod ene od številnih naročenih filmskih revij. Prva, ki jo boste torej lahko prelistali med kinotečnim kofetkanjem, je revija FilmMaker,  polna utrinkov iz najnovejše indie filmske produkcije. Medtem nestrpno čakamo še na vse ostale.

Lep večer in ostanite v filmu!

ponedeljek, 7. februar 2011

7 kulturnih

V notesniku mi ta teden zeva prazen prostor, na katerem bi se sicer gužvala opozorila, zaznamki in podobne vsebine, ki bi jih brez prakse beležkanja sicer gladko pozabila ali spregledala.
Ta prazen prostor je namenjen jutrišnjemu 8. februarju, kulturnemu prazniku in dnevu, ko ni treba v službo .
Če imate torej jutri namen dan posvetiti kulturi, pa še ne veste, kakšne sorte kultura bi to utegnila biti, se lahko navdušite nad katerim od spodnjih predlogov, ki so seveda bolj ali manj v znamenju filma ...

KINO 

Ker Kinoteka jutri polni svoje kulturne baterije, se lahko ozrete na veliko platno v neposredni bližini.
Kinodvor danes in jutri zganja fizkulturo z gostovanjem festivala BOFF (Bovec Outdoor Film Festival), kjer si lahko tako adrenalinski zasvojenci kot kavč-surferji ogledate zmagovalne filme omenjenega festivala.
Če pa niste v formi za kaj tako živahnega, vas v Dvoru vabijo tudi na predpremiero filma Circus Fantasticus.
Vseeno boste morali biti hitri, saj vstopnice kopnijo že tudi za dopoldansko predstavo.

http://www.kinodvor.org/

Če ne vihate nosu nad Kolosejevo tovarno zabave in če še niste odkljukali vseh oskarjevskih kandidatov, vas tam še vedno čaka Črni labod In nikar se ne zmrdujte, navsezadnje gre za film o baletu :)



Še en film, ki ga ne smete zamuditi, je Srbski film. Sicer ne morem trditi, da vas bo napolnil z zanosom in v potrtih prsih obudil kakšen up, bo pa zagotovo v vas zbudil nekaj. In če boste ostali v dvorani, boste lahko to uporabili kot dokaz vaše neomajne duševne stabilnosti.
http://www.kolosej.si/


GALERIJA ...


Bismillah




Moderna do konca meseca gosti razstavo Vse to je film! Eksperimentalni film v Jugoslaviji 1951 - 1991. Če jo obiščete jutri, boste deležni posebno razsvetljene izkušnje,  po zgodovini jugoslovanskega eksperimentalnega filma vas bosta namreč vodila Jurij Meden ( tudi kustos razstave) ter Karpo Godina. 
Vodenje se prične ob 11. jutranji uri, vstop pa je prost. 




 BRANJE & POSLUŠANJE

Če želite dela prost dan počastiti zleknjeni v najmehkejšem kotu postelje ali naslonjača (mimogrede, ali se vam ne zdi, da so naslonjači postali ogrožena vrsta pohištva? ), ampak bi vseeno počeli nekaj za odtenek intelektualnega, priporočam v branje dobro napisano in precej nekonvencionalno dvojno biografijo, napisano iz perspektive bralca/prijatelja/občudovalca.



Knjigi je naslov Sontag and Kael: Opposites Attract Me, njen avtor, Craig Seligman, pa je pisatelj, filmski in knjižni kritik ter novinar, ki se v knjigi posveti Susan Sontag in Pauline Kael, dvema intelektualkama, ki si na nek način ne bi mogli biti bolj drugačni, vendar obe utelešata duha prejšnjega stoletja ter danes s svojo literarno zapuščino vsaka na svoj način zaznamujeta zahodno kulturo.

Nekaj več o vsebini si lahko preberete tule: http://www.culturecartel.com/review.php?aid=1000460











Poslednji predlog je podan v poslušanje, le da ne gre za glasbo, ampak za podcast dveh ameriških filmskih kritikov, ki že nekaj let v oddaji Filmspotting neumorno, a vedno lucidno in informativno kramljata o novem in starem iz sveta cinefilije. Poleg aktualnih oddaj si lahko poslušate tudi starejše - le pobrskate po obsežnem arhivu preteklih prispevkov.

http://filmspotting.net/


Toliko o predlogih. Želim vam sončen in nadvse kulturen osmi februar, in upam, da si boste razširili obzorja, tudi če ga boste morali preživeti na delovnem mestu.

četrtek, 3. februar 2011

Adieu, Maria



Umrla je Maria Schneider.

Z nami sta ostali Jeanne iz Zadnjega tanga v Parizu




















in skrivnostno dekle iz Antonionijevega Poklica: reporter.




















V slovo:

The Guardian

Intervju z Rogerjem Ebertom