ponedeljek, 7. november 2011

MAVRIČNI FILM

Kot že toliko let poprej, se v zimskem času kinotečni repertoar za nekaj dni odene v mavirčne barve. Govorimo o Festivalu gejevskega in lezbičnega filma (FGLF), ki s svojim programom popestri sicer prevladujočo heteronormativnost, ki se je zaenkrat ne more ogniti nobena kinodvorana. Novembrska branja (21. 11. ob 18. uri v Kinoteki) bomo navezali na omenjeno, med sproščeno debato (kar smo dokazali na prejšnjem srečanju) pa bomo odpirali prostor vsem možnim ovinkom.


Nekaj začetnih misli si lahko si lahko izposodimo iz članka Braneta Mozetiča – Homoseksualnost in slovenski film, ki je bil objavljen v 46. številki Mladine (2009) in je zlahka dostopen na spletu, sprintana verzija pa vas čaka tudi v našem bralnem kotičku (levo od šanka). S pomočjo tega besedila bomo debatirali o tem, ali je bil filmski svet kljub povprečnemu mišljenju, da smo danes v stanju najbolj razvitega/odprtega duha, nekaj desetletij nazaj bolj strpen oz. svobodnjaški. Koliko in na kakšen način se homoseksualnost pojavlja v sodobnih slovenskih filmih? Se analiziranju homoseksualnih elementov v slovenskih filmih raje izognemo?


Tematika pa je zanimiva tudi izven nacionalnih meja. Ste v filmih že opazili eksplicitne prizore, ki zanikajo homoseksualnost junaka ali junakinje? Bi se strinjali s feministično kritiko, da lezbični prizori v prvi vrsti ustrezajo heteroseksualnemu moškemu voajerizmu? Med pogovorom bomo ugotavlajali, koliko in kaj vemo o teoriji queer, ki niti ne dopušča jasne sinteze.[1] Kaj vemo ali pa si mislimo o enem pomembnejših bojev queer filma, ki naj ostane odprt radikalen prostor, neomadeževan s strani komercialnega nadzora in popularnih form[2]?


Pri naštetih vprašanjih in temah nam bo pomagal gost v debati – Aleš Zobec, ki je na področju filma in homoseksualnosti še malce bolj podkovan. Hkrati pa je bil del selekcijske skupine, ki je izbirala posneto gradivo, ki bo predstavljeno na letošnjem FGLF.

Z vami (vama, tabo) bo poleg Aleša tudi Julija Somrak


[1] Povzeto po Knjiga o filmu.
[2] Pam COOK, Knjiga o filmu, Ljubljana 2007, p. 506

četrtek, 3. november 2011

FESTIVALI, FESTIVALI!

Uvod v praznično vzdušje se za filmofile ne začne z okrasitvijo mesta, pa tudi ne s postavitvijo stojnic ob Ljubljanici ali z vonjem po kuhanem vinu. Niti z božičnimi pesmimi, ki začnejo odmevati iz prav vsakega radijskega sprejemnika, z ličnimi v rdeče, belo in zeleno preoblečenimi izložbami ali s prvim snegom.
Ne, filmofile v happy-go-lucky voljo spravijo filmski festivali. To je tisto, zaradi česar se jim nenehno smeji in tisto, kar jim povzroča tople mravljince v nožnih prstih. Kar je pravzaprav povsem logično. Beseda festival namreč izvira iz latinske besede "festivus", ki pomeni prazničen.
Uvod v praznovanje se začne z Ljubljanskim mednarodnim filmskim festivalom. LIFFE (9. - 22. november 2011) je vsekakor THE filmski dogodek pri nas. Zakaj? 114 odličnih filmov. Dolge vrste za nakup kart. Številne razprodane predstave. Polne dvorane. Super vzdušje. Festivalu uspe spraviti filmofile, pa tudi vse tiste, ki sicer ne hodijo prav pogosto v kino v neko hipnotično načrtovanje oziroma preučevanje programa. "Prisili" jih v intenzivno branje o filmih, v brskanje po internetu, v raztezovanje časa in v računanje razadalj med različnimi ljubljanskimi kino lokacijami. Ljudi pripravi do tega, da za skoraj dva tedna v novembru prilagodijo svoje življenje filmu. Film za teh nekaj dni postane pomembnejši od življenja. Tako. Če nisi na Liffeju te preprosto ni. Tako kot na Facebooku. Evo.


Takoj za festivalom Liffe bo platno Slovenski kinoteke zasedel festival z najdaljšo kilometrino pri nas. Festival gejevskega in lezbičnega filma ali krajše FGLF (26. november - 4. december 2011) vedno prijetno preseneti s svojim bogatim in zanimivim programom.
Tretji festival, ki bi se ga vsako leto prav vsi morali veseliti kot majhni otroci pa je Animateka (5. - 11. december 2011). Animateka je 100% "a feel good" festival. Mesto odane v pravljično vzdušje in kdor ima čas mu res toplo priporočam jutranje oglede otroškega programa. Jutranja doza risank deluje kot nekakšna droga, ki te naredi srečnega. Preverjeno.


Vsi trije omenjeni festivali; eden v celoti, dva pa v veliki meri gostujejo tudi v Slovenski kinoteki. Tako da bomo o njih zagotovo še pisali.

Yes we are.











Filme jemljemo resno.
Smrtno resno.

Sedaj pa še beseda ali dve o tokratnih filmskih srečanjih. Na njih bomo v ponedeljek, 7. novembra ob 18:00 v kinotečnem kotičku klepetali o ... filmskih festivalih, seveda!
Ste festivalski zasvojenci? Ali vas filmski festivali sploh ne ganejo? So vam filmski festivali sploh všeč? Kaj vam pomenijo? Kaj na njih vam je všeč? Kaj ne? Kakšen festival bi si želeli vi? Kateri so vaši najljubši festivali? Katere slovenske in tuje festivale ste že obiskali? Katerih še niste obiskali, pa bi si jih želeli? Na katere festivale imate lepe spomine in zakaj? Kateri je bil vaš najljubši film, ki ste si ga ogledali na festivalu? Imate morda izkušnje z delom na filmskih festivalih? Kako je s prostovoljnim delom na festivalih? Se splača? Kako se pripravljate na festivale? Kje se informirate o filmih? Imate že kupljene karte za Liffe? Še ne veste točno, katere filme bi si šli (p)ogledati in rabite kako priporočilo? Skratka ... besed nam vsekakor ne bo zmanjkalo.

Se vidimo!