sreda, 04. januar 2012

BOB ANDERSON & JANUARSKA FILMSKA SREČANJA

O človeku, ki se je v Vojni zvezd bojeval pod masko zla in o tem, kdo skrbi za ohranjanje filmskega spomina.

Novo leto se za ljubitelje mečevanja na filmskem platnu ni začelo ravno spodbudno. Na novoletni dan je namreč umrl eden največjih mečevalcev na svetu, ki je bil hkrati tudi izjemen koreograf filmskih bitk. Bob Anderson se je po tem, ko je na olimpijskih igrah leta 1952 ter na dveh svetovnih prvenstvih v letih 1950 in 1953 vihtel meč za Veliko Britanijo, pod kostumom Darth Vaderja mečeval v številnih bitkah v znameniti sagi Vojna zvezd (Star Wars, George Lucas, 1977 - 2005).
Bob Anderson
Bob Anderson v Vojni zvezd
Darth Vader je bil sicer kompozicija treh ljudi. David Prowse mu je posodil telo, James Earl Jones glas, Bob Anderson pa mečevalske spretnosti.


Bob Anderson se je kot Darth Vader mečeval v dveh filmih sage Vojna Zvezd in sicer v filmu Imperij vrača udarec (The Empire Strikes Back, George Lucas, 1980) in v filmu Vrnitev jedija (Return of the Jedi, George Lucas, 1983).

Prizor iz filma Vojna zvezd
Originalna zasedba Vojne zvezd
Poleg tega je mečevalski mojster in koreograf v svoji, kar pet desetletij dolgi karieri, sodeloval pri kopici filmov, ter s številnim znanimi imeni iz sveta filmske umetnosti. Med drugim je sodeloval pri snemanju dveh bondiad (Iz Rusije z ljubeznijo (From Russia with Love, Terence Young, 1963) in Umri kdaj drugič (Die Another Day, Lee Tamahori, 2002)), pa pri fimu Zorro (The Legend of Zorro, Martin Campbell, 2005) in trilogiji Gospodar prstanov (The Lord of the Rings, Peter Jackson, 2001 - 2003). 
Za filmsko mečevanje je usposobil tudi lepo število igralcev, med njimi Errola Flynna, Seana Conneryja, Antonia Banderasa in Johnnyja Deppa. Še lani pa je sodeloval tudi pri snemanju filma Hobit (The Hobbit: An Unexpected Journey, Peter Jackson, 2012).
Kar pa nas pripelje do malo bolj obetavnega začetka leta 2012. Pred kratkim je bila namreč končno napovedana premiera prvega dela Hobita, kar pomeni, da leta 2012 zagotovo še ne bo konec sveta, saj se nam 2013 obeta vsaj še drugi del epske predzgodbe Gospodarja prstanov oziroma "Hobit 2" (The Hobbit: There and Back Again, Peter Jackson, 2013)
Doooh :)
RIP


JANUARSKA FILMSKA SREČANJA
(Slovenska kinoteka in Slovenski filmski arhiv)

Tudi v novem letu bomo nadaljevali s serijo filmskih srečanj ter filmskih branj.
V prvem mesecu novega leta, se bodo srečanja izjemoma zgodila drugi ponedeljek v mesecu, se pravi 9. januarja.
Na njih se bomo ukvarjali z dvema institucijama, ki v Sloveniji skrbita za zbiranje, hranjenje in predstavljanje filmskega gradiva, oziroma drugače rečeno, ukvarjali se bomo s poslanstvom Slovenske kinoteke in Slovenskega filmskega arhiva (SFA).

Kekec (1951)
Filmske kopije

Spregovorili bomo o tem, kaj in kako dela eden ter kaj in kako drugi. Kako deluje Slovenska kinoteka in s čim vse se ukvarja. Čemu oziroma komu je pravzaprav namenjena kinotečna dejavnost oziroma, kaj je njen poglavitni namen. V čem je njeno najvažnejše poslanstvo? Za kaj je zadolžen programski oddelek, za kaj arhivski, pa muzejski in raziskovalno-založniški,...? Kaj so cilji in naloge Slovenskega filmskega arhiva? V čem sta si instituciji podobni, v čem se razlikjeta. Na kakšen način sodelujeta?
Na kratko bomo spregovorili tudi o aktualni tematiki digitalizacije filmov. O prednostih in slabostih le te, oziroma o prihodnosti in pomenu prikazovanja, hranjenja in restavriranja filma v digitalni dobi. Ali, kot je v aktualnem Kinotečniku lepo zapisal Tone Frelih:
"Ohranjeni filmski dokumenti niso samo bolj ali manj pozabljena "shramba" starih trakov, ampak so neizčrpna zakladnica ustvarjalnega, kulturnega, družbenega in zgodovinskega duha minulih časov. Brez te zakladnice bi bili prikrajšani za spomin. Brez spomina pa gotovo ni zavedanja o že doseženem in tudi ni poti v prihodnje dosežke. Če se odločimo, da spomin ne šteje, se odločimo tudi, da nas preteklost ne more nič naučiti."

Karol Grossman - Odhod od maše v Ljutomeru (1905)

Tokrat se bomo v kinotečni kavarni dobili že ob 17:00. Po pogovoru si bomo družno in seveda brezplačno, na večeru SFA-ja v Slovenski kinoteki, ogledali serijo slovenskih kratkih dokumentarnih filmov.

VABLJENI
(ponedeljek, 9. januar - ob 17h pogovor v kinotečni kavarni / ob 18h ogled filmov v dvorani)

Ni komentarjev: