ponedeljek, 6. februar 2012

Mumindol v Kinoteki




Dolgoletno navdušenje nad Mumini in njihovimi dogodivščinami se tu in tam (tokrat s pomočjo Animateke, ki bo ta mesec serijo o teh ljubkih bitjih pripeljala v Slovensko kinoteko, gledali pa jih bomo lahko tudi v Kinodvoru) ponovno razmahne v neprikrito ljubezen, ki jo spodaj podpisana avtorica besedila z veseljem deli z ostalimi. 

Mumini so troli oz. njihovi potomci (s svojimi čednimi trebuščki in še bolj čednim obrazom spominjajo na pravljične nilske konjičke, hodijo pa samo po zadnjih nogah tako kot mi), ki si jih je skupaj z ostalimi nenavadnimi mumindolskimi prebivalci (naelektreni protejci, Njuhec, Samuh, Pižmovec ipd.) izmislila finska pisateljica Tove Jansson (1914-2001). Sprva so zaživeli v njenih knjigah ter stripih (ki so nastajali ob sodelovanju s Tovenim bratom Larsom), nato s pomočjo tretje dimenzije še v animirani televizijski seriji. Danes jih najdete tudi v obliki plišastih igrač, potiskih na oblačilih in drugih rekvizitih, njihovo kuharsko knjigo pa dobite celo v galeriji Tate Modern v Londonu. 


Ta prisrčna bitja iz Muminhiše (»živžavasto bivališče, kjer je vsakdo počel, kar se mu je zahotelo in si skoraj nihče ni delal skrbi za naslednji dan«)[1] od številnih ostalih pravljic ter zgodb loči  neverjetna fantazija, ki pa ni idealizirana. Kot tudi ne značaji likov ali njihove peripetije. Oboje bi težko opisali na kratko, zato se mumindolsko serijo ali mumindolske knjige še toliko bolj splača ogledati oz. prebrati. Naj navedemo le nekaj utrinkov: Mumini zimo prespijo in tako na toplem dočakajo pomlad, komar jim ne pride do živega, saj imajo muminkožo, svojo zlatnino hranijo v mlaki, ker se tam lepše sveti… Če si sposodimo opis Petre Slatinšek: »Mumini cenijo majhne, večkrat najdene predmete, ki bi lahko veljali za staro šaro. Veselje najdejo v majhnih stvareh ter ustvarjalnosti. Zelo cenijo svobodo in ne ravnajo vedno v skladu s pričakovanju družbe«.[2]



Na naslednjem srečanju (v ponedeljek 20. februarja ob 18. uri v kavarniškem kotičku) se bomo pogovarjali o Muminih s širokim izhodiščem (srčno priporočam katero od prevedenih knjig, ki so precej dostopne po knjižnicah). V soboto (18. februarja) dopoldan vabimo v mumindolski svet, ki bo na voljo v Kinoteki od 10. ure dalje (tako snovi za muminpogovor  gotovo ne bo zmanjkalo). Za udeleženke in udeležence srečanj v Kinoteki bo mumindogodivščina sponzorirana z naše strani. 


Muminom predana Julija Somrak.


[1] Petra SLATINŠEK, Mumini!, Kinotečnik, XII/5-6, 2012, p. 11
[2] SLATINŠEK 2012, cit. n. 1, p. 11

1 komentar:

Marko pravi ...

Ta risanka je ful stara a ?