torek, 13. september 2011

BOB DYLAN IN DA HOUSE!

Bob!

Kako ste? Imate še vedno občutek da je poletje? Vam postaja jasno, zakaj imamo pravzaprav poleti počitnice? Mhm, se strinjamo, v tej vročini je prav nemogoče delati.

No, kljub temu smo v Kinoteki v novo sezono zaštartali s polno paro. In iz naših oken na Miklošičevi se kar malo kadi. Na sumu za to pa imamo kratko, a sladko retrospektivo fimov z naslovom TOGETHER TROUGH LIFE: BOB DYLAN IN FILM, za katero se karte prodajajo kot vroče žemljice. Najbolj entuziastični fani Boba Dylana so po njih povpraševali že v petek.

Bob Dylan letos praznuje 70. let, njegova ustvarjalna energija pa nas spremlja že 5. desetletij. Kot piše gospod Wurst v septembrskem Kinotečniku, je Dylanova privlačnost, skrivnostnost, briljantnost, težavnost, genialnost in dosledna neodvisnost snov za legende, mi pa dodajamo, da je tudi snov za (odlične) filme. Ta teden bomo Boba Dylana tako spoznavali, opazovali in premišljevali skozi dokumentarec Ne glej nazaj (Don't Look Back, D. A. Pannebaker, 1967), ki je bil posnet med Dylanovo noro turnejo po Angliji leta 1965, glasbeni dokumentarec Festival (Festival, Murray Lerner, 1967), ki ponuja dragocen vpogled v vrhunec ameriškega preporoda folk glasbe v zgodnjih 60. letih. Pa skozi film Pat Garrett in Billy the Kid (Pat Garrett in Billy the Kid, Sam Peckinpah, 1973), v katerem Dylan zaigra, zanj  pa je prispeval tudi glasbo. Na sporedu bosta tudi Zadnji valček (The Last Waltz, Martin Scorsese, 1978), ki prikazuje skupino The Band na vrhuncu njene slave, v filmu pa poleg Dylana nastopajo še Neil Young, Joni Mitchell, Muddy Waters, Eric Clapton,... ter eksperimentalna biografija Bob Dylan: 7 obrazov (I'm Not There, Todd Haynes, 2007), v kateri Dylana upodobi več igralcev – med njimi dva Avstralca, ženska in črnski fant.
 
obrazi Boba Dylana

Retrospektiva Together Through Life: Bob Dylan in film se bo izpela v koncert posvečen Bobu Dylanu in prostovoljstvu, zato sledi ... 

POSEBNO KONCERTNO OBVESTILO
 
Program filmov, posvečen Bobu Dylanu, se bo iztekel v veliki koncert: Projekt Bob Dylan: Postani prostovoljec – LIVE!
Ob priložnosti Dylanovega 70. rojstnega dneva in z namenom spodbujati idejo prostovoljstva je Veleposlaništvo ZDA v Sloveniji izdalo CD, na katerem nekatera izmed največjih imen slovenske glasbe prepevajo Dylanove pesmi, ki jih bomo imeli zdaj priložnost slišati še v živo: Vlado Kreslin, Laibach, Niet, Katalena, Zoran Predin, Pero Lovšin, Severa Gjurin, Mia Žnidarič & Steve Klink Trio, Brina, Murat & Jose, Hic et nunc, Chris Eckman & the Frictions, Sabina Cvilak z Rokom Golobom bodo interpretirali in prepevali Boba Dylana na koncertu v Križankah in sicer v sredo 21. 9. 2011 ob 19:00.

Za več informacij se lahko obrnete tudi na e-mailu: ljuDylanProject@state.gov

Prvih 300 obiskovalcev retrospektive TOGETHER THROUGH LIFE: BOB DYLAN IN FILM prejme brezplačne vstopnice za koncert!

TOGETHER THROUGH LIFE: BOB DYLAN IN FILM

Ameriško veleposlaništvo je ob projektu produciralo tudi dokumentarni film avtorjev Maje Weiss in Petra Braatza (Bela Films). Dokumentarec si bo mogoče kmalu ogledati na TV Slovenija ter v preglednem programu glasbenih dokumentarcev na 14. Festivalu slovenskega filma, ki bo letos potekal od od 29. septembra do 1. oktobra v Portorožu.

Kot v članku o Dylanu v Kinotečniku pravi Wurts, je Dylan lahko marsikaj, vendar nikoli to, kar od njega pričakujete. Nikoli. Morda je bil še pred minuto tu, vendar ga zdaj ni več. Zato pohitite in si priskrbite karte za filme in koncert, kajti pri Dylanu nikoli ne veste, kdaj ga bo odneslo skupaj z vetrom ...


















Ni komentarjev: