četrtek, 29. september 2011

Nekaj za v uho :)


EARZOOM

Zagotovo je najbolj artikuliran, vsebinsko bogat ter obenem jedernat opis EARZOOM festivala nastal izpod peresa oz. tipkovnice njegovega direktorja Mihe Ciglarja, ki ga najdete na drugi strani sveže dišečega Kinotečnika. Vseeno namenimo omenjenemu festivalu zvočnih umetnosti še kinotečni pogled.

Ta se vedno zaiskri, ko pride do širjenja polja različnih umetniških zvrsti ter njihovih strok, ki morajo »po defaultu« težiti k interdisciplinarnosti. Nikoli ni odveč poudariti, da nam ustreza le ena definicija umetnosti (v kolikor v humanističnih vodah na proces definiranja sploh pristanemo). Da je nekaj, kar vržemo v koš z nalepko »To je umetnost« tam, ker je to stvar dogovora. 



Festival EARZOOM pritegne s svojim svežim in nujno potrebnim pristopom do zvočnih umetnosti, med katere sodi tudi računalniško ustvarjanje zvoka. Eden od vsebinskih poudarkov je med drugimi na, milo rečeno, neskončnih možnostih računalniškega zvoka ob podpori ravno tako v neskončnost razvijajoče se tehnologije. Z drugimi besedami, na festivalu boste med drugim lahko slišali koncert Applovega iPhona.

V času dogodkov (v nedeljo 2. 10. in torek 4. 10. v Kinoteki, sicer pa tudi drugod) se bo verjetno odprlo kar nekaj možnosti za prevetritev konceptov zvoka, sodobne in elektronske glasbe ter umetnosti. 



Prezreti ne gre omenjanja zvoka v svetu, ki ima poleg umetnostne tudi družbenopolitično komponento. In ker »vsi vemo«, kam gre ta svet, nas slednji poudarek še bolj razveseljuje. Ali kot bi rekel Jimi Hendrix: »Music doesn't lie. If there is something to be changed in this world, then it can only happen through music.«

Morda pa se nekatere spremembe začnejo z vami in festivalom.

Anino blogersko pero si je izposodila Julija Somrak

Ni komentarjev: