ponedeljek, 10. oktober 2011

BABE in FILM




Kot že rečeno in napovedano, se bodo branja v novi sezoni pričela tretji ponedeljek ob 18. uri (ključni besedi za filmska branja v Kinoteki) v vinotočnem mesecu, zavoljo gostovanja Mesta žensk pa bodo nekoliko feministično obarvana. Na srečo sem kaj hitro ugotovila, da se filmi in ženske v knjižnih delih le ne pojavljajo tako zelo redko, kot sem strahoma sumila pred raziskovanjem po bolj ali manj zaprašenih policah.



Zborniki in knjige so se nabirali in kmalu je postalo jasno, da bo morala selekcija čimprej zagnati kolesje ali pa bomo isto temo kot bolan smrkelj vlekli do spomladanskega sonca. Zato sem po slalomiranju med poglobljenimi psihoanalitičnimi prispevki, diplomah o ženskah in filmih ter še čim podobnim izbrala uvodno (relativno generalno) besedilo v Zbornik besedil medijskih študijev in feministične teorije avtorice Ksenije H. Vidmar – ŽENSKI ŽANRI (spol in množično občinstvo v sodobni kulturi), ki je priročno dostopen v številnih knjižnicah.

Skozi neformalen in skrajno odprt »brainstorming« bi o ženskah kot gledalkah oz. bralkah spregovorili kot industrijski kategoriji, ki pravzaprav sama ustvari žanrskega gledalca oz. v našem primeru, gledalko. V ta paket sodi torej tudi ideja o ženskem spolu (gender) kot družbenem konstruktu, enako velja za moški spol (naletela sem na zanimivo idejo, da je ...spol praksa citiranja in imitiranja[1]...). Potrdili/ovrgli ali nič od tega bi tezo, da je prevladujoča pozicija v holivudskih filmih pozicija tistih s falično pritiklino. Je lahko melodrama možnost za imaginarno razrešitev konkretnih družbenih konfliktov (tudi spolnih)? Se ženske skozi gledanje soap oper res identificirajo z negativno figuro in s tem sproščajo jezo (ujetnice v svojem spolu in pripisanih lastnosti tega)?



[1] Ksenija H. Vidmar, Ženski žanri-spol in množično občinstvo v sodobni kulturi, Ljubljana 2001, p. 24


To in še več ali pa manj čez teden dni v kinotečnem kotičku.

Z vami (vama, tabo) bo Julija Somrak.

p.s. Za vse željne še več branja na omenjeno temo priporočam ostale tekste zbornika. Če je to premalo, pa članka Film - ženska tovarna sanj avtorice Elizabeth Cowie ter Feminizem, filmska teorija in "samski stroji", ki je delo Constance Penley

1 komentar:

Tilen pravi ...

Kašni kr neki filmi so bli enkrat.