ponedeljek, 7. november 2011

MAVRIČNI FILM

Kot že toliko let poprej, se v zimskem času kinotečni repertoar za nekaj dni odene v mavirčne barve. Govorimo o Festivalu gejevskega in lezbičnega filma (FGLF), ki s svojim programom popestri sicer prevladujočo heteronormativnost, ki se je zaenkrat ne more ogniti nobena kinodvorana. Novembrska branja (21. 11. ob 18. uri v Kinoteki) bomo navezali na omenjeno, med sproščeno debato (kar smo dokazali na prejšnjem srečanju) pa bomo odpirali prostor vsem možnim ovinkom.


Nekaj začetnih misli si lahko si lahko izposodimo iz članka Braneta Mozetiča – Homoseksualnost in slovenski film, ki je bil objavljen v 46. številki Mladine (2009) in je zlahka dostopen na spletu, sprintana verzija pa vas čaka tudi v našem bralnem kotičku (levo od šanka). S pomočjo tega besedila bomo debatirali o tem, ali je bil filmski svet kljub povprečnemu mišljenju, da smo danes v stanju najbolj razvitega/odprtega duha, nekaj desetletij nazaj bolj strpen oz. svobodnjaški. Koliko in na kakšen način se homoseksualnost pojavlja v sodobnih slovenskih filmih? Se analiziranju homoseksualnih elementov v slovenskih filmih raje izognemo?


Tematika pa je zanimiva tudi izven nacionalnih meja. Ste v filmih že opazili eksplicitne prizore, ki zanikajo homoseksualnost junaka ali junakinje? Bi se strinjali s feministično kritiko, da lezbični prizori v prvi vrsti ustrezajo heteroseksualnemu moškemu voajerizmu? Med pogovorom bomo ugotavlajali, koliko in kaj vemo o teoriji queer, ki niti ne dopušča jasne sinteze.[1] Kaj vemo ali pa si mislimo o enem pomembnejših bojev queer filma, ki naj ostane odprt radikalen prostor, neomadeževan s strani komercialnega nadzora in popularnih form[2]?


Pri naštetih vprašanjih in temah nam bo pomagal gost v debati – Aleš Zobec, ki je na področju filma in homoseksualnosti še malce bolj podkovan. Hkrati pa je bil del selekcijske skupine, ki je izbirala posneto gradivo, ki bo predstavljeno na letošnjem FGLF.

Z vami (vama, tabo) bo poleg Aleša tudi Julija Somrak


[1] Povzeto po Knjiga o filmu.
[2] Pam COOK, Knjiga o filmu, Ljubljana 2007, p. 506

Ni komentarjev: