ponedeljek, 5. december 2011

KDO NE MARA RISANK?


Če ste se kdaj hudovali in spraševali, zakaj nekateri tuji animirani filmi v naših kinodvoranah niso dostopni tudi v nesinhronizirani obliki (npr. Despicable me s slovenskim naslovom Jaz, baraba, v katerem je polovico šarma ravno v glasu deklice Agnes)[1], potem je velika verjetnost, da se boste vsaj enkrat udeležili katere izmed projekcij festivala Animateka. Ta poudarja, da so tovrstni filmi (animirani) namenjeni prav vsem in lahko v njih uživamo ne glede na starost ali kakšno drugo okoliščino. Zato bomo decembrsko srečanje namenili animaciji.
  
Marcel Jean (veliko ime v svetu animacije) v enem izmed svojih prispevkov opisuje začetke animacije, ko se je kot precej marginalen način izražanja postopoma uveljavljala do pomembne vloge v sodobnem času, ko s pomočjo tehnološkega razvoja skorajda ne ločimo med animiranim prikazom ter realnostjo oz. filmsko projekcijo. Dejstvo je, da se omenjeni žanr bliskovita razvija in znotraj filmskega sveta (p)ostaja nezamenljiv.
  
Na tokratnih branjih (še vedno ostajamo zvesti tretjemu ponedeljku v mesecu) 19. decembra ob 18. uri (ki se na podlagi naših srečanj širijo v branja IN razmišljanja) bomo odprli prostor spominom na starejše risanke, vtisom sodobnih animiranih projekcij in festivalom animacij. Se vam zdi, da imajo risanke oz. animirani filmi kakšno družbeno funkcijo? Ali bi to omejili na mlajšo generacijo? Kaj so vam pomenile risanke nekoč in kaj danes? Kje in kakšna bo animacija čez desetletja? Druge vprašaje za vprašanji prepuščamo vam.
  
V razmislek o svetu animacije vam svetujemo članek Kompozitna slika: povijest mutacija Marcela Jeana iz zbornika Kad animacija susreće žive, ki vas v sprintani obliki čaka v našem kavarniškem kotičku. V kolikor boste želeli članek intenzivneje preučiti, ga bomo na željo tudi skopirali.

Poleg junakov risank in animiranih likov bo z vami Julija Somrak.


[1] http://www.youtube.com/watch?v=D4i7vS_UO4Q

Ni komentarjev: