ponedeljek, 7. februar 2011

7 kulturnih

V notesniku mi ta teden zeva prazen prostor, na katerem bi se sicer gužvala opozorila, zaznamki in podobne vsebine, ki bi jih brez prakse beležkanja sicer gladko pozabila ali spregledala.
Ta prazen prostor je namenjen jutrišnjemu 8. februarju, kulturnemu prazniku in dnevu, ko ni treba v službo .
Če imate torej jutri namen dan posvetiti kulturi, pa še ne veste, kakšne sorte kultura bi to utegnila biti, se lahko navdušite nad katerim od spodnjih predlogov, ki so seveda bolj ali manj v znamenju filma ...

KINO 

Ker Kinoteka jutri polni svoje kulturne baterije, se lahko ozrete na veliko platno v neposredni bližini.
Kinodvor danes in jutri zganja fizkulturo z gostovanjem festivala BOFF (Bovec Outdoor Film Festival), kjer si lahko tako adrenalinski zasvojenci kot kavč-surferji ogledate zmagovalne filme omenjenega festivala.
Če pa niste v formi za kaj tako živahnega, vas v Dvoru vabijo tudi na predpremiero filma Circus Fantasticus.
Vseeno boste morali biti hitri, saj vstopnice kopnijo že tudi za dopoldansko predstavo.

http://www.kinodvor.org/

Če ne vihate nosu nad Kolosejevo tovarno zabave in če še niste odkljukali vseh oskarjevskih kandidatov, vas tam še vedno čaka Črni labod In nikar se ne zmrdujte, navsezadnje gre za film o baletu :)



Še en film, ki ga ne smete zamuditi, je Srbski film. Sicer ne morem trditi, da vas bo napolnil z zanosom in v potrtih prsih obudil kakšen up, bo pa zagotovo v vas zbudil nekaj. In če boste ostali v dvorani, boste lahko to uporabili kot dokaz vaše neomajne duševne stabilnosti.
http://www.kolosej.si/


GALERIJA ...


Bismillah




Moderna do konca meseca gosti razstavo Vse to je film! Eksperimentalni film v Jugoslaviji 1951 - 1991. Če jo obiščete jutri, boste deležni posebno razsvetljene izkušnje,  po zgodovini jugoslovanskega eksperimentalnega filma vas bosta namreč vodila Jurij Meden ( tudi kustos razstave) ter Karpo Godina. 
Vodenje se prične ob 11. jutranji uri, vstop pa je prost. 




 BRANJE & POSLUŠANJE

Če želite dela prost dan počastiti zleknjeni v najmehkejšem kotu postelje ali naslonjača (mimogrede, ali se vam ne zdi, da so naslonjači postali ogrožena vrsta pohištva? ), ampak bi vseeno počeli nekaj za odtenek intelektualnega, priporočam v branje dobro napisano in precej nekonvencionalno dvojno biografijo, napisano iz perspektive bralca/prijatelja/občudovalca.



Knjigi je naslov Sontag and Kael: Opposites Attract Me, njen avtor, Craig Seligman, pa je pisatelj, filmski in knjižni kritik ter novinar, ki se v knjigi posveti Susan Sontag in Pauline Kael, dvema intelektualkama, ki si na nek način ne bi mogli biti bolj drugačni, vendar obe utelešata duha prejšnjega stoletja ter danes s svojo literarno zapuščino vsaka na svoj način zaznamujeta zahodno kulturo.

Nekaj več o vsebini si lahko preberete tule: http://www.culturecartel.com/review.php?aid=1000460











Poslednji predlog je podan v poslušanje, le da ne gre za glasbo, ampak za podcast dveh ameriških filmskih kritikov, ki že nekaj let v oddaji Filmspotting neumorno, a vedno lucidno in informativno kramljata o novem in starem iz sveta cinefilije. Poleg aktualnih oddaj si lahko poslušate tudi starejše - le pobrskate po obsežnem arhivu preteklih prispevkov.

http://filmspotting.net/


Toliko o predlogih. Želim vam sončen in nadvse kulturen osmi februar, in upam, da si boste razširili obzorja, tudi če ga boste morali preživeti na delovnem mestu.

Ni komentarjev: