sreda, 9. februar 2011

Nekaj kratkih ...

Oj, kako ste? Kam vas je zaneslo na praznični dan?

Jaz sem svojega pričela s sprehodom po zgodovini jugoslovanskega amaterskega/eksperimentalnega filma, ki se daje na ogled v Moderni galeriji. Čeprav sta me na dotični dogodek zvabila predvsem prost vstop in obet enkratnega strokovnega vodstva po razstavi, bi se zdaj, ko vem, kako stvar izgleda, zagotovo spravila zbirko pogledat  tudi, če bi morala dejansko plačati za svojo kulturniško izkušnjo :)

Še najbolj zanimivi filmi (po zelo subjektivnih kriterijih moje malenkosti):
  • "Mali oglasi", režiser Ivica Matić;
  • "Plastični Jezus", režiser Lazar Stojanović;
  •  Svojevrstna voajeristična "plažna reportaža", katere avtor mi je pobegnil iz spomina (gre pa za edine filme, ki jih predvajajo v spodnjem nadstropju galerije, zato jih praktično morete zgrešiti ).

*********************

Tudi v Kinoteki bo ta teden še precej pestro.
Ravnokar si je precejšnja množica gledalcev prišla ogledat Zadnji tango v Parizu, se morda poklonit spominu na Mario Schneider v vsej njeni mladostni lepoti ali samo pogledat tisti zloglasni prizor, ki vključuje določeni mlečni proizvod.

Jutri bo dan za dokumentarec in za špansko državljansko vojno - s filmi Neukročena Španija (Unbandiges Spanien), Španska zemlja (The Spanish Earth) ter Dežela in svoboda (Land and Freedom).

Petek bo dan za Nostalgijo (Nostalghia), ki je nedvomno eden najlepših filmov Tarkovskega, za mnoge pa sploh najlepši film v zgodovini gibajočih se slik.


Preostanek vikenda pa boste lahko žarkom skoraj-že-pomladnega sonca pobegnili s tremi črnimi filmi, najprej z Lauro (O.Preminger), še v petek, v soboto pa z Bogartom v Malteškem sokolu (The Maltese Falcon, J. Huston) in Globokem spanju (The Big Sleep, H. Hawks).


Toliko o filmskem dogajanju tega tedna.

Še ena skromna, a vesela novička - v bralni kavarniški kotiček je končno prispel prvi izvod ene od številnih naročenih filmskih revij. Prva, ki jo boste torej lahko prelistali med kinotečnim kofetkanjem, je revija FilmMaker,  polna utrinkov iz najnovejše indie filmske produkcije. Medtem nestrpno čakamo še na vse ostale.

Lep večer in ostanite v filmu!

Ni komentarjev: