četrtek, 5. maj 2011

Kako smo pokopavali Jugoslavijo s filmom (in Dušanom Makavejevim)

Kinodvor, 4.maj, nekaj čez deveto zvečer  ...






































Priložnost, ki je kinodvorovsko kavarnico do roba napolnila z radovednimi gledalci :



























Sveža knjižna izdaja v založbi Slovenske kinoteke, katere naslov se v celoti glasi

Razpad Jugoslavije na filmu: Estetika in ideologija v jugoslovanskem in postjugoslovanskem filmu

avtorja Pavla Levija.

Lahko pa si drznemo ugibati, da je večina obiskovalcev prišla tudi zato, da bi prisluhnila zgodbam tega prav posebnega moža:









































Ladies and gents, Dušan Makavejev!

Poleg njega so nas v intelektualno razburljivo debato o črnem filmu, beli rajnki Jugoslaviji in sivem delavskem vsakdanu zapeljali Lana Zdravković, Nikolai Jeffs ter Nil Baskar, medtem ko je za generalno smer plovbe skrbel Denis Valič.





















Makavejev se je (vsaj za to poprej nepoučeno blogerko) pričakovano izkazal za zelo duhovitega in živahnega govorca, vendar tudi precej zadržanega komentatorja, ko je beseda nanesla na temne plati življenja v socialističnem režimu. Je pa zato njegovo trmasto hudomušno vztrajanje pri pozabi "vsega slabega" (npr. razlogov, ki so privedli do prepovedi nekaterih njegovih filmskih del v bivši Jugoslaviji) vseskozi pod vprašaj postavljala Makavejeva nič manj duhovita soproga.

Razprava je tekla v smeri vprašanja emancipacije, tako politične kot seksualne, ki ju je po besedah Lane Zdravković potrebno misliti skupaj, kar je vodilo do pretresanja radikalnih idej ene bolj kontroverznih figur v zgodovini psihoanalize, Wilhelma Reicha, ki se seveda pojavi tudi v naslovu tiste najbolj znane Makavejeve filmske avanture, imenovane W.R.: Misteriji organizma. Nadaljevanje je bilo zaznamovano s črno barvo, s katero so novi val jugoslovanskega filma prebarvale takratne oblasti, prek tega je pogovor odneslo dalje, v devetdeseta in do vojne na Balkanu, od koder ni bilo več prav daleč do sedanjosti in njenih aktualnih vprašanj politike, zgodovine in filma.





















































































































Po vprašanjih iz občinstva ...












































... se je pogovor uradno iztekel do konca.

Za nekatere se je tako pričel neformalni del večera, medtem ko s(m)o drugi mrzlim nočnim temperaturam pobegnili v zavetje svojih domov ...




















Čau!


P.S. Omenjena knjiga vas že čaka na blagajni Slovenske kinoteke!

Ni komentarjev: