ponedeljek, 13. junij 2011

Moška dominacija in škandali po francosko

Pred kratkim so se francoski mediji razpisali spolnih škandalih prominentnih francoskih poslovnežev in politikov. Eden izmed škandalov, ki so pristali na medijski tapeti je bil tudi t.i. »maratonski proces Jacques Mahés«, v katerem se je obsojeni poslanec in župan Jacques Mahés več kot 8. let otepal obtožb o spolnem nadlegovanja na delovnem mestu. Ko so mu lani dokazali, da je neizpodbitno kriv, ga obtožba ni odnesla ne s senatorskega, niti z županskega stolčka, pač pa se je na glavo postavilo življenje njegove žrtve, matere samohranilke, ki je morala zaradi groženj in pritiskov zapustiti delovno mesto in se preseliti.
Tovrstni spolni škandali v Franciji odpirajo številna vprašanja o odnosih med moškim in žensko, s katerimi se bomo na nekoliko drugačen, a še vedno zanimiv in za kanček bolj akademski način v Slovenski kinoteki soočili jutri, ob 16. 30. uri, ko bo ob izidu knjige Moška dominacija (Ljubljana: Založba Sophia, 2010), v kateri se francoski sociolog in filozof Pierre Bourdieu ukvarja s preučevanjem spolnih ramerij, potekala projekcija istoimenskega dokumentarnega filma belgijskega režiserja Patrica Jeana.

Naslovnica knjige Moška dominacija
Kot sta v Kinotečniku zapisali Milica Antić Gaber in Veronika Tašner “film Patrica Jeana moško dominacijo raziskuje na več nivojih in skozi več tematik (nasilje v družini, prostitucija, reprezentacije ženskega telesa v oglaševalski industriji, igre, igrače in stvari za otroke). Avtor skuša s kolažem različnih idej, pojavov in intervjujev pretresti pogled na sodobno družbo in s poglobljeno analizo in refleksijo dejavnikov, ki so pomembni za oblikovanje spolne identitete pokazati, kako se oblikuje »moška dominacija« v sodobni družbi. Skozi različne sekvence – zabavne, paradoksne in dramatične – pa poskuša pri občinstvu spodbuditi refleksijo in ga pripraviti k temu, da bi zavzelo stališče do obravnavane tematike.

Film so prvič predvajali na mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami 25. novembra 2009, ob dvajsetletnici tragičnega dogodka v Quebecu, ki je po 6. decembru leta 1989 postal simbolni kraj tega nasilja. Na ta dan je namreč na Politehniki v Montrealu petindvajsetletni Kanadčan Marc Lépine iz mizoginih razlogov umoril štirinajst žensk. V svojem poslovilnem pismu, je zapisal, da se bori proti feminizmu. Dogodek je šokiral ves svet, kanadsko vlado pa tako rekoč prisilil k uvedbi številnih pomembnih ukrepov za zaščito žensk in za preprečevanje nasilja moških.”

Projekciji bo sedila še okrogla miza o moški dominaciji danes. Pogovor z Evo D. Bahovec, Jelko Kernev Štraj, Darkom Štrajnom in Veroniko Tašner bo vodila Milica Antić Gaber. Vstop je prost.

Plakat za film Moška dominacija
Prizor iz filma Moška dominacija

In če kdo zna na nevsiljivo resno in hkrati nadvse privlačno pripovedovati in razmišljati o razmerjih med moškim in žensko, so to prav gotovo tudi francoski filmski režiserji. Tako da, če vas tovrstna tematika zanima, retrospektiva Erica Rohmerja je v že polnem teku ...


Prav lepo (po)vabljeni na širjenje vašega socialnega in kulturnega habitusa.

Ni komentarjev: