sreda, 29. junij 2011

ZVEZDNI UTRINKI V DIVAČI


Poletje je tu. Dolgi večeri so kot nalašč za najrazličnejša druženja, tople noči pa za sanjarjenje pod mlečno cesto in opazovanje zvezdnih utrinkov. Zvezdni utrinki in slovenske filmske zvezde pa bodo kmalu na ogled tudi v prenovljeni Škrateljnovi domačiji v Divači, kjer se ima v petek, 8. julija zgoditi svečana otvoritev Muzeja slovenskih filmskih igralcev. Tako bo naša najsvetlejša zvezda, Ita Rina, ki je do sedaj samevala na Škrateljnovi domačiji končno dobila zasluženo in prepotrebno družbo svojih stanovskih kolegic in kolegov.

Prenovljena Škrateljnova domačija




















Osrednjo točko prenovljene domačije predstavlja nova stalna razstava, postavljena v največjem poslopju kompleksa, ki je posvečena slovenskim filmskim igralcem in igralkam, zvezdam domačega filma. Razstava je zasnovana po sodobnih muzeoloških načelih in bo obiskovalcem z raznovrstnim muzejskim gradivom predstavila stvaritve domačih igralcev in igralk, proces nastajanja filmskih vlog, jih seznanila z igralci in igralkami, ki so se zapisali v zgodovino slovenskega filma, ... Razstava je bogata z video gradivom, obiskovalcem pa bo na voljo tudi multimedijska interaktivna miza, v kateri bodo našli biografije, filmografije, in fotografije znanih in manj znanih domačih filmskih igralcev.

Več o samem muzeju si lahko preberete tudi tule.

Prenovljena notranjost Škrateljnove domačije




















Na večerno druženje na razgreti Kras pa se ob otvoritvi muzeja odpravlja tudi Kinopolis. Svečana otvoritev muzeja bo potekala ob 19. uri in bo združena s tradicionalno prireditvijo Poklon, ki bo letos posvečen slovenski filmski igralki Majdi Potokar.
Od 19h naprej bo tako potekal zanimiv kulturni program, kjer lahko omenimo nastop mešanega pevskega zbora Divača ter Filmske zgodbe Poldeta Bibiča in Ivanke Mežan.
Ob 20.30 bo uradna otvoritev muzeja, ob 22h pa bo potekala še projekcija filma Samorastniki v režiji Igorja Pretnarja, z Majdo Potokar v glavni vlogi.

Majda Potokar

Prizor iz filma Samorastniki



 



































V Divačo bo za Kinopoličane in Kinopoličanke ter za ostale, ki bi jih otvoritev morda zanimala organiziran tudi brezplačen avtobusni prevoz.

Zbor bo ob 17:00 pred Slovensko kinoteko na Miklošičevi 38, odhod pa okrog 17:15. Predviden povratek iz Divače je okrog pol 2h, 2h.


Zaradi omejenega števila sedežev na avtobusu bomo za izlet do srede, 6. julija oziroma do zapolnitve avtobusa zbirali prijave in sicer:

- vsak delovnik od 18h do 20h na telefonsko številko 01 43 42 525 (Kinopolis)
- ali na e-mail naslov ana.sturm@kinoteka.si.

Na zgornja naslova pa se lahko oglasite tudi za kakršnekoli dodatne informacije.



Lepo vabljeni, da se nam pridružite na lovljenju zvezdnih utrinkov v Divači.



Ni komentarjev: