četrtek, 27. januar 2011

"Guilty pleasures" do zadnjega diha ...

Hello, kako?

Danes in jutri je Kinoteka še vedno v znamenju Leighove anatomije britanskega delavstva, z izjemo petkovega večera, ko se bo v znamenju animirane filmske zgodovine odvila Animateka.


Mi pa si bomo privoščili skok do vikenda, do sobote, natančneje. To soboto - 29. januarja - se obeta eden najzanimivejših filmskih dvojčkov zadnjega časa. In ko rečem zanimiv, hočem v resnici reči "Hvala o milostni bogovi sedme umetnosti, za ta dva neverjetna filma!". 

Resno.

Prvega poznate vsi. Do zadnjega diha, Belmondo ukrade avto, šicne policaja, se skrije v vrvežu množice, ki preplavlja Mesto luči in se ogreje za Jean Seberg, ki v balerinkah in s peter-panovsko frizuro stopica gor in dol po "Les Champs" in vzklika: "New York Herald Tribune! New York Herald Tribune!".






Drugi film ... je tudi Do zadnjega diha
Jp, nekje v zgodnjih osemdesetih je Jim McBride, filmskim vedežem najbolj pri srcu zaradi svojega zgodnjega filma Dnevnik Davida Holzmana (neuradno prvi mockumentary), prišel na idejo, da bi naredil rimejk francoskega novovalovca. Kar je nastalo, je za nekatere totalna blasfemija, za druge zgolj še ena izmed mnogih kičastih kalifornijskih pravljic iz zloglasnih osemdesetih, za tretje pa je ta neapologetska ringelšpil romanca filmski unikat, za katero je pač potrebno široko cinefilsko srce. Dovolj široko, da sprejme rimejk, ki bolj kot na A bout de Souffle liči na Brilijantino ...


 

Aahhhhh. The Beauty.

Tega res nočete zamuditi.
Tarantino prikimava.

Za konec še ena cinefilska kost za glodanje : Kateri rimejk gre vam najbolj na živce? In pa, seveda, kateri rimejk vas iz tega ali onega razloga zmami na kavč z goro popkorna (in le najneznatnejšim priokusom po slabi vesti?)

Je to morda  The Wicker man z Nicholasom Cageom? Van Santov Psycho? Flipper?


Lep vikend!

4 komentarji:

Peter pravi ...

Breathless (1983) je zakon, kinotečna kopija ga s preskoki še bolj približa Godardu. Komaj čakam da bo spet na sporedu!

Kinotečni blog pravi ...

No,no, saj saj, avteničnost! That's what we're all about ... :b

Anonimni pravi ...

b., bilo bi super, če bi zapisano prečistila s populističnimi mašili

Kinotečni blog pravi ...

Pozdravljen, Anonimni!

Bi mordal lahko dešifriral svoje sporočilo?
Namreč, zgolj domnevam lahko, da si želel napisati:
"bilo bi super, če bi zapisano očistila populističnih mašil".

Imam prav?