sreda, 26. januar 2011

VABLJENI NA SKODELICO ŽIVLJENJA Z MIKOM LEIGHOM

Kako ste? 

Danes namesto običajnega prispevka ponosno predstavljam prvi "guest post" ( ker se sliši bolj profesionalno kot gostujoči prispevek, ampak kakorkoli ...) na Kinotečnem blogu. Zakrivila ga je Ana Šturm aka šerifova namestnica, ki pa je sicer tudi izjemno entuziastična filmo- in anglofilka in med drugim oseba, ki je skrbela, da je imel letošnji Filofest program, kot se spodobi.

Kot verjetno veste, v Kinoteki ta teden traja retrospektiva britanskega socialno ozaveščenega režiserja Mikea Leigha.
Jaz o njem nimam pojma, Ana pa je nora na Mikea Leigha, zato mi ni bilo treba uporabiti kakšne pretirano brutalne sile, da sem jo prepričala, naj me, zaboga!, reši iz preteče stiske zavoljo nevednosti.

Da skrajšam:
Ana, mikrofon je tvoj!


 SKODELICA ŽIVLJENJA Z MIKOM LEIGHOM
 
Ta teden bo v kinodvorani Silvana Furlana dišalo po sladko-grenki mešanici pravega angleškega čaja. Ko se bodo ugasnile luči in prižgale oči, se bodo iz britanskih delavskih naselij na filmsko platno prikradli najbolj nenavadni, cinični, osamljeni, pa tudi radoživi liki. Iz bednih rjavo-opečnatih sosesk bodo stopili na svetlobo ter z nami skozi piker humor in vsakdanje pripetljaje delili svoje tegobe.






V Leighovi filmski kapsuli, v katero je s kritičnim očesom in z neverjetnim občutkom za filmsko pripoved ujel več desetletij skrbno opazovane in analizirane britanske družbe, čas teče s počasnim, skorajda nezavednim ritmom mimobežnega in hkrati neizbežnega življenja.

Ni prav veliko režiserjev, ki bi toliko truda in energije vložili v to, da v svoje delo ujamejo nekaj, kar bi lahko imenovali »tekstura resničnega življenja«. Dosledno sledenju temu »resničnemu življenju« se kaže tudi v posebni metodi dela z igralci, od  katerih Leigh zahteva, da se popolnoma poistovetijo z likom, ki ga igrajo. Brenda Blethyn se je tako za svojo vlogo v Skrivnostih in lažeh za nekaj časa prelevila v delavko in vsak dan po 10 ur garala v tovarni, Claire Skinner, vodovodarka v filmu Life is Sweet, pa na primer zna čisto zares popraviti WC kotliček.


















Po druženju z Karieristkami (Career Girls, 1997), Vero Drake (Vera Drake, 2004) in ostalimi starimi znanci iz angleških predmestij, pa lahko z britanskim cineastom preživite Še eno leto (Another Year, 2010), ki bo premierno na platnu sosednjega Kinodvora zaživelo v sredo, 26. januarja.

Lep filmski teden v družbi Mika Leigha vam želi namestnica županje Kinopolisa :)

 P.S.
Kraljica mati, britanski narod in Mike Leigh za življenje »kar brez skrbi« priporočajo tudi, da si po vsakem ogledu filma v kavarni Slovenske kinoteke privoščite vsaj eno skodelico čaja!


Na zdravje, do naslednjič! 
 





Ni komentarjev: