torek, 1. marec 2011

Ekskluzivno z oskarjevsko rdeče preproge!

No ja, skoraj :)

Je pa zato tale naslednji prispevek najboljši približek. Na Kinotečnem blogu se nam namreč oglaša hiperaktivna Sanja Struna - direktno iz US of A!
Sanja, ki ima pod pasom že nekaj festivalskih izkušenj, je velikodušno sklenila z vami podeliti izkušnjo maratonskega ogleda hollywoodske glam fešte in temu primerno pokomentirati vse - igralce, gostitelja, zmagovalce ter domnevno prerožnato rdečo preprogo ...
Tako nekje v stilu "The Carpetbagger sreča ekipo E! novic".

Napecite si popokane koruze in brez odlašanja zagrizite v Sanjino reportažo.

*******
Oskarjevski večer študentke Sanje


 Za tiste, ki me še ne poznate (torej za vas vse): sem absolventka angleščine, knjižni molj, za sabo imam delo na dveh filmskih festivalih (Festival evropskega in mediteranskega filma FEMF Koper, ter FILOFEST 2010) ter skrajno filmofilijo. Pred skoraj dvema mesecema sem se odpravila na izmenjavo v ZDA,  ki mi je letos po desetih letih vstajanja ob nečloveški drugi uri zjutraj ponudila še eno prednost: letos sem si (že 83. zaporedne) Oskarje lahko prvič ogledala v živo ob pol devetih zvečer; ne samo to, ob pol sedmih sem si pripravila sadno solato (kaj pa boš, če lahko v Ameriki dobiš sveže jagode; čeprav roko na srce pri tem poizkusiš prezreti dejstvo, da je februar in da je bolje, če ne veš, od kje so te jagode prišle), prižgala TV (moji gostitelji premorejo ogromno in nadvse luksuzno plazmo - Welcome to America!) ter si na kanalu ABC ogledala še prenos slavne rdeče preproge. Luksuz! Samo opazka: Eno uro pred ABC-jevim prenosom z rdeče preproge se je splačalo ogledati E! –jev prenos, ki ga je vodil Ryan Seacrest, saj je imel –dokaj očitno- za eno uro več materiala.

Najprej naj povem, da ljubim britanskega poredneža Russella Branda, ki je namesto svoje mavrične žene (Katy Perry je trenutno na turneji) na prireditev prišel kar s svojo mamo, po tem, ko je na Twitterju Ryana Seacresta vprašal, če je danes popoldne zaposlen, ker bi se rad z njim dobil na neformalnem pomenku na neki zunanji preprogi. Ah, Russell…

In tako se je po dolgotrajnem sprehajanju po slavni rdeči preprogi, za katero je letos več ljudi (med njimi Justin Timberlake) pripomnilo, da je v bistvu skoraj roza barve (velik ups s strani organizatorjev), v gledališču Kodak Theater v Los Angelesu ob pol devetih začela težko pričakovana prireditev, ki se je letos odločila pomladiti na več različnih načinov, med drugim tudi z voditeljem Jamesom Francom in uradno najmlajšo voditeljico do sedaj, Anne Hathaway. Naloge sta se lotila z dobršno mero humorja, Anne je bila povsem sproščena in samozavestna, vmes je imela celo glasbeno točko – in tekom večera zamenjala cel kup fantastičnih večernih oblek- James pa se je poleg tega, da se je v eno od ženskih večernih oblek oblekel tudi sam (mimogrede, roza je njegova barva!) trudil prikriti živce, saj je bil poleg vodenja tudi nominiran, in sicer za glavno moško vlogo v filmu 127 ur


gostitelja Anne Hathaway in James Franco



















Nasploh se vidi, da se Akademija trudi prireditev približati mlajšim generacijam, kar pa je seveda velik izziv; prireditev traja približno tri ure, v katerih je pač potrebno slediti programu, ki ostaja natrpan, ne glede na to, da so nekatere oskarje (predvsem tiste za življenske dosežke – letos so jih dobili legendarni Eli Wallach, Jean-Luc Goddard ter Kevin Brownlow)  podelili že pred glavnim dogodkom. Uvodni film sicer ni dosegel ne-vem-kakšnega nivoja, priznam pa, da se je moj notranji »geek« razveselil, ko sta se voditelja usedla v legendarni DeLorean iz filmov Nazaj v prihodnost (Back to the Future). Ah, filmske klasike in njihove igračke... Bajno!     


Med samo prireditvijo je Akademija gledalce in navzoče poizkusila opomniti, zakaj ljubimo filme, in sicer z odlomki iz filmskih klasik. Dobra, vendar ne dovolj dodelana ideja, saj so bili prekratki. Podeljevalci (ki jih bom naštela kar skupaj z zmagovalci) pa so so bili letos nadvse pestra druščina. Presenetljivo, Justin Bieber je celo (Thank Goddess!) ostal doma.

Prva dva oskarja je podelil na novo pečeni in nadvse ponosni dedek Tom Hanks, in sicer oskarja za umetniško režijo, ki ga je odnesel Burtonov film Alica v čudežni deželi (Alice in Wonderland), ki si po moje zasluži tudi nagrado za najboljšo zahvalo večera, Robert Stromberg je namreč med zahvalo režiserju povedal, da oskarjev kipec še ni popoln, nato pa je iz žepa potegnil mini kapo Norega klobučnjaka in jo oskarju poveznil na glavo. 



























Oskarja za dosežke na področju kamere je zasluženo dobil Nolanov Izvor (Inception). Nato je oder in navzoče s svojo prisotnostjo počastil legendarni Kirk Douglas, ki si je vzel čas, da je Anne Hathaway vprašal, kje je bila, ko je on snemal filme (ne glede na starost je šarm družine Douglas v polnem zamahu), ter Jamesu Francu povedal, da zunaj jame izgleda neprimerno boljše (referenca na film, za katerega je Franco prejel nomancijo). Nato je oskarja za najboljšo žensko stransko vlogo podelil Melissi Leo (Fighter oz. Borec).



Stari šarmer in gospa Leo po svojem začinjenem govoru 























 Mila Kunis, ki se je letos povzpela na seznam resnih igralk s filmom Črni labod (The Black Swan), ter vsestranski Justin Timberlake sta podelila nagradi za najboljši animirani film (kot predvideno Svet igrač 3 – Toy Story 3, čeprav bi bil Kako ukrotiti svojega Zmaja- How to Train Your Dragon- morda bolj na mestu) ter najboljši animirani kratki film (Izgubljeni Stvor - The Lost Thing) . Josh Brolin in Javier Bardem sta podelila oskarja za najboljši scenarij po predlogi – tako je padel prvi oskar za Socialno omrežje (The Social Network), ter oskarja za najboljši originalni scenarij – tu je slavil film Kraljevi Govor (The King's Speech). Ta dva filma sta bila jasno tudi tista, ki sta bila v bitki za najprestižnejše nagrade med najprestižnejšimi, oz. za »glavne oskarje«, za režijo in najboljši film, ravo tako sta se glavna igralca v obeh potegovala za oskarja za najboljšo vlogo.


Justin&Jesse v pričakovanju


 

V stilu ameriške zavesti sta oskarja za najboljši tujejezični film podelila Britanca dama Helen Mirren ter Russell Brand, prva zelo v stilu, drugi pa v stilu, ki ga bomo poimenovali furrywallish. Nagrado je odnesel danski film In a Better World – V boljšem svetu. Reese Witherspoon je nagrado za najboljšega igralca v stranski vlogi podelila Christianu Baleu, za vlogo v filmu Borec

Avstralska igralca, seksi in oh in sploh fantastičen Hugh Jackman, ter včeraj malce odsotna Nicole Kidman sta podelila oskarja za filmsko glasbo – po pričakovanjih sta ga dobila Trent Raznor in Atticus Ross, za film Socialno omrežje (The Social Network).

Matthew McConaughey in sveže samska Scarlett Johansson (Yaaay, Ryan Reynolds je spet samski; saj ne, da imam kaj od tega) sta oskarja za najboljšo montažo zvoka podelila Richardu Kingu za film Izvor (Inception); Cate Blanchett pa je ob spremljavi glasbe iz filma Gospodar Prstanov: Bratovščina Prstana (The Lord of the Rings: the Fellowship of the Ring) podelila oskarja za najboljšo masko (Rick Baker in Dave Elsey za film Wolfman) ter oskarja za najboljšo kostumografijo, ki ga letos celo ni odnesla že trikratna dobitnica oskarjev Sandy Powell, ki je bila tokrat nominirana za film Vihar (The Tempest), temveč več kot zasluženo Colleen Atwood za film Alica v čudežni deželi (Alice in Wonderland).


























Amy Adams in Jake Gyllenhaal sta podelila oskarja za najboljši kratki dokumentarni film (Strangers No More), Oprah Winfrey pa oskarja za najboljši dokumentarni film (The Inside Job). Sherlockovska Jude Law in Robert Downey, jr. sta med vzajemnim zbadanjem uspela podeliti oskarja za vizualne učinke filmu Izvor (Inception), ki si ga je je več kot zaslužil; ter oskarja za najboljšo filmsko montažo filmu Socialno Omrežje (The Social Network).
Jennifer Hudson, neverjetna Jennifer Hudson (njena prva filmska vloga ji je prinesla oskarja, njen prvi album pa grammyja) je podelila oskarja za izvirno filmsko skladbo, ki ga je dobil Randy Newman za pesem »We belong together«, film Svet igrač 3 (Toy Story 3).

























Billy Crystal je vmes počastil legendo, ki je zgodovini oskarjev prireditev vodil največkrat: Bob Hope se je na odru materializiral kot hologram. Dragi moji, tehnologija Zvezdnih stez je za ovinkom... Halle Berry pa je vodila in memoriam filmske legende Lene Horn. Tukaj velja omeniti nekaj legend, ki so se ravno tako pojavili na oskarjevskem in memoriam seznamu: Robert Cult, Lynn Redgrave, Peter Yates, Arthur Penn, Sussanah York, Irvin Kersher, Dennis Hopper, Blake Edwards.
Pa smo pri glavnini...
Hilary Swank je najavila lanskoletno zmagovalko in prvo žensko, ki je v zgodovini Akademije dobila oskarja za najboljšo režijo, Catherine Bigelow. Le-ta je letošnjega oskarja za režijo podelila Tomu Hooperju, za film Kraljevi Govor (The King's Speech). Super. Saj ne pravim, da mi ni žal za Davida Fincherja, ker menim, da je odličen režiser, vendar Socialno Omrežje (The Social Network) pač ni dosežek leta. Ravno tako menim, da bi v bistvu tega oskarja zaslužil Christopher Nolan, za film Izvor (Inception), vendar sploh ni prejel nominacije. Fail.

Jeff Bridges je oskarja za glavno žensko vlogo v skladu z vsemi napovedmi podelil visoko noseči Natalie Portman, za brilijantno vlogo Nine v filmu Črni labod (The Black Swan).
Ravno tako je v skladu z vsemi napovedmi oskarja za glavno moško vlogo v filmu Kraljevi Govor (The King's Speech) iz rok Sandre Bullock prejel odlični, nadfantastični, gospoddarcijevski Colin Firth. YESSS!
Oskarja za najboljši film leta 2010 pa je dobil... Kraljevi Govor (The King's Speech)! Que Awesome! Podelil pa ga je Steven Spielberg (samo toliko, da veste). Britanci so prišli, videli, in ponovno osvojili Ameriko.




















































































Oskarji so se ob glasbeni spremljavi »Somewhere over the Rainbow« otroškega zbora z njujorškega Staten Islanda poslovili in gostje odpravili pijančevanju naproti.

In jaz? Šla sem spat.

Do naslednjih, (ponovno) zgodnjejutranjih oskarjev vam vsem želim leto, polno odličnih filmov,
Sanja
**********




Mimogrede, med bloganjem sem ravno zasledila žalostno novico, da je Jane Russell očitno naslednja v vrsti tistih seksi, neustrašnih, močnih ženskih igralk, ki so v zelo kratkem času ušle v večna lovišča.


Če so kje nebesa, so ravnokar postala precej bolj mikavna.

V slovo



Lep večer!

Ni komentarjev: