torek, 8. marec 2011

The Wind of Change




















"Funny business, a woman's career - the things you drop on your way up the ladder so you can move faster. You forget you'll need them again when you get back to being a woman. That's one career all females have in common, whether we like it or not: being a woman. Sooner or later, we've got to work at it, no matter how many other careers we've had or wanted. And in the last analysis, nothing's any good unless you can look up just before dinner or turn around in bed, and there he is. Without that, you're not a woman. You're something with a French provincial office or a book full of clippings, but you're not a woman. Slow curtain, the end."
( All About Eve)




 



"Women! They let 'em vote, smoke and drive - even put 'em in pants! And what happens? 
A Democrat for president!"
(Faster Pussycat ... Kill!Kill!)



"Feminine weaknesses and fainting spells are the direct result of our confining young girls to the house, bent over their needlework, and restrictive corsets."

"I find it poor logic to say that because women are good, women should vote. Men do not vote because they are good; they vote because they are male, and women should vote, not because we are angels and men are animals, but because we are human beings and citizens of this country." (Little Women)



Zgodovina filma je bogata z ženskimi liki, ki razbijajo nevidne (včasih pa tudi konkretno otipljive) zidove, z upornicami, pionirkami, razočaranimi gospodinjami in z velikimi ženskami iz resničnega življenja, z junakinjami, ki svoje moške jedo za malico, z divami, večjimi od življenja ... In njihove zgodbe največkrat pripovedujejo moški. Ženske režiserke pa so - še vedno - v manjšini. Vsaj v oni "veliki ligi" mainstream filma.
Kar je super. Tiste naše sestre, katerih ime zasije na filmskem platnu, so zato dragocen dokaz, da se stvari spreminjajo IN da še obstajajo odprte fronte, na katerih se bije in se mora biti naša bitka spolov. Še vedno je živ v nas plemeniti plamen ponosa, da smo v par stoletjih dosegle, kar je bilo nekoč za večino pripadnic "nežnejšega" spola nedoumljivo, prepovedano ali preprosto čisto nemogoče. Kot to, da še vedno ne zmoremo (praktično) lulati stoje. Tudi ta bitka nas še čaka ... :)

Danes je tudi v Kinoteki osmi marec. Programu kraljujeta režiserki, ki si skoraj ne bi mogli biti bolj različni.
Prva je lani zmagovita oskarjevka Kathryn Bigelow z vojno akcijo K-19: Črna vdova, druga pa Claire Denis, evropska avtorica in ljubljenka art kino obiskovalcev, z intimno dramo Vsiljivec

Čez nekaj dni spored pa bo spored v znamenju drugačne emancipacije.

Četrtek je dan Jafarja Panahija, iranskega režiserja, ki je moral v zapor, ker je snemal filme. Recimo Ofsajd, ki ga boste lahko videli v četrtek.














Petek in sobota pa ponujata možnost, da si še pred ogledom Overjene kopije osvežite spomin na opus še enega iranskega režiserja, pravzaprav enega največjih režiserjev našega časa.
Veliki plan, Okus češnje, Deset in Veter nas bo odnesel s seboj - dva dneva, posvečena Abasu Kiarostamiju.


















Lep ostanek uporniško-pustnega torka vam želim
in da bi ostali v podobnem duhu še vsaj do konca tedna!

Ni komentarjev: