torek, 22. marec 2011

Evo, začela se je pomlad. Tudi uradno. In lahko rečem, da ne gre zgolj za spremembo na koledarju. Vsepovsod je videti brstenje in čutiti mrgolenje in ptice v zraku se lovijo med žarki prvega toplega sonca ...

Ampak mi pomladi ne vidimo le zunaj na ulici, v gozdu in gaju, to pa zato, ker imamo pomlad tudi v filmski dvorani :) Skozi debele zidove sonce greti sicer ne more, a nič zato, saj pravo sonce v Kinoteki sije skozi luč žarnice v projektorju. In če že govorim o novem življenju, ki se prebuja vsepovsod, potem ne smem izpustiti dveh dogodkov, ki bosta oz. sta že še dodatno osvežila kinotečni program.

Prvi od dogodkov se je zgodil že včeraj, in sicer je AGRFT-jevska mlada generacija skoraj-že-režiserjev na obisk pripeljala svoja zadnja dela, med njimi dva kratka dokumentarna (Klemen Klemen, rež. Tosja Flaker Berce in Generacija Južne Afrike, rež. Maja Prelog) ter trije kratki igrani filmi (Za zaprtimi očmi, rež. Milan Urbajs, Klinci, rež. Jaka Šuligoj in Veter v meni, rež. Boris Bezić).


Klemen Klemen


















Za zaprtimi očmi

















Veter v meni


















Na to drugo zadevo pa boste morali počakati še slab teden, če je slučajno niste že kje ujeli - Turneje kratkih neodvisnih filmov, namreč.
Njen veliki finale - vsaj v tej trenutni sestavi - se ima zgoditi naslednji ponedeljek, 28. marca, ob deseti večerni uri, v Kinoteke dvorani, seveda. Šest kratkih filmov, ki se jih bo ob priložnosti gledalo, ima za seboj že pošteno število predvajanj po naši ljubi deželi. Bili so, med drugim, v Mariboru, Medvodah, Cerknu, Kočevju, Litiji ... in še kje.
Tule si lahko preberete, katere izdelke "indie" slovenske filmsko (z)mešane scene si boste imeli užitek in čast ogledati, če pa ste slučajno še vedno skeptični ali ste le bolj vizualni tip človeka, je tule še prispevek, ki naj potrka na vašo filmoljubno za(vest).

Seveda ni potrebno posebej omeniti, da vam združena ponedeljkova dogodka ponujata svojevrsten, skorajda paralelen vpogled v razvoj mladega slovenskega filma, tako akademsko "požegnanih" avtorjev kot one druge, "neinstitucionalne" skupine. Če vas zanima, kako bo morda izgledala prihodnost slovenskega filma, zdaj veste kam naj vas naslednji ponedeljek odnese.

**********

Še dve povabili.

Prvo je povabilo k branju in ogledovanju prispevka o delavnici, ki so je bili deležni dijaki tretjega letnika novomeške gimnazije, v okviru katere so se oglasili tudi v Kinoteki.
Takole pravi opis: 
"Delavnica Življenje kot v filmu je bila izvedena v okviru projektnega tedna na Gimnaziji Novo mesto. Glavni namen je bil predstaviti dijakom zgodovino filma ter jo popestriti s filmi, ki jih v zgodovini filma zaradi takšnih ali drugačnih razlogov imenujemo za 'klasike'."
Poučno branje (posebno za profesorje!) vas čaka na blogu Neže Vilhelm, ki je svoje krdelo dijakov strokovno usmerjala po zgodovini filma ter po nevarnih ljubljanskih ulicah, ki vodijo do cenjenih filmskih lokacij  : http://nezekbezek.blogspot.com/2011/03/zivljenje-kot-v-filmu.html?spref=fb



Drugo vabilo pa namenjam vsem med vami, ki želite skozi poglabljanje v teorijo bolje spoznati stanje in (z)možnosti dokumentarnega filma. Dr. Andrej Šprah, med drugim tudi sodelavec Kinoteke, bo v okviru  Odprte humanistike predaval o sodobnem dokumentarcu kot prizorišču odpora.
Več si lahko preberete na tej povezavi, lahko pa se poglobite tudi v doktorsko delo omenjenega avtorja, ki so ga pod naslovom Prizorišče odpora: Sodobni dokumentarni film in zagate postdokumentarne kulture v knjižni obliki nedavno založili pri društvu za širjenje filmske kulture KINO!.


Ostanite v filmu ( ker cvetja še ni v obilici) !

Ni komentarjev: