četrtek, 10. marec 2011

Mimogrede ...

“Movie directing is a perfect refuge for the mediocre.”
(Orson Welles)


Čez točno en teden (17. marca ob 17. uri) bo na sporedu Slovenske kinoteke Državljan Kane. Po Državljanu bo v kavarnici Kinoteke uvodni sestanek  kofetkanje, namenjeno vsem tistim, ki vas zanima, kako bodo izgledala Filmska branja (nekaj malega o tem je že bilo napisano tukajle). Vsi, ki pridete, boste dobili literaturo, ki tokrat obsega okrog 30 strani teksta v dokaj poljudni angleščini. Če ste nestrpni, si lahko esej preberete tule.

Prijave še vedno zbiramo na naslovu bojana.bregar@kinoteka.si,
in naj še enkrat poudarim, da boste prijavljeni "najboljši film vseh časov" (že cca. 60 let ...)  videli zastonj (blink blink).


Orson v elementu

   


















 *********

Še par filmskih predlogov, videnih v sorodnih blogerskih loviščih :


 Unman, Wittering and Zigo (1971)




















David Hemmings je novopečeni profesor na javni šoli, kjer učenci res ne marajo svojih učiteljev.
Pravzaprav jih na smrt sovražijo ...

http://cinebeats.blogsome.com/2011/03/03/unman-wittering-and-zigo-1971/


Confessions of an Opium Eater (1962)





















Kaj se zgodi, ko De Quinceyeva kultna klasika "literature na drogah" postane kultna klasika "low-budget" kralja Vincenta Pricea?
Odvisno. Nekateri menijo, da je rezultat zločinsko slab film. Drugi, kot na primer ugledni filmski kritik Jonathan Rosenbaum, ga uvrstijo na svoj seznam najboljših ameriških filmov vseh časov.

http://www.brightlightsfilm.com/71/71confessions_nortz.php


Uživajte!






3 komentarji:

Anonimni pravi ...

bojana, kdo pa vodi branja? srčno upam, da kdo z malo več izkušnjami, kot jih kažeš ti ...

Kinotečni blog pravi ...

Anonimni, hvala za vprašanje!

Filmska branja ne bodo delovala na način predavatelja in poslušalcev, ampak prej kot skupina bralcev, ki si delijo mnenja in znanje na podlagi prebranega. Seveda bomo skrbeli za rdečo nit s predlaganimi temami in vprašanji, vendar je poudarek na vzajemnem sodelovanju in angažiranosti, in ne na pasivnem sledenju kakršnim koli avtoritetam.

Tako je zaenkrat zastavljen koncept Filmskih branj. Če pa se izkaže, da bo neproduktiven, se morda zgodi tudi kakšna sprememba v smeri predavanj. In vsekakor si vabljen/a, da predlagaš koga, ki po tvojem mnenju izkazuje primerno mero izkušenj za to nalogo.

Lp!

Josh pravi ...

Anonimni, torej imaš koga v mislih in ali se lahko tudi sam predstaviš, da lahko ocenimo še strokovnost in izkušenost tvojega mnenja, ki ju očitno tako ceniš pri drugih?

Goran Bečirevič